2014. június 2., hétfő

"Kis Fürkész" döntő


 Iskolánk évek óta részt vesz a "Kis Fürkész" országos természetismereti - természetvédelmi levelezős versenyen. Évszakonként érkeznek a feladatok postai és elektronikus úton, amiket a gyerekeknek önállóan, könyvtárban kutatva, szülőket bevonva kell megcsinálni. A változatos elméleti és terepi feladatok minden versenyzőt megmozgattak, mind szellemileg, mind testileg. Minden évben a tavasz végén a legjobbakat meghívják a szervezők a személyes megmérettetésre. Most is hét csapat mehetett Somoskőújfalura, MI IS!


A "Jutai Bátor Fiúk" csapata:
Király Balázs 1.o.
Tátrai Benedek 2.o.
Molnár Balázs 3.o.
Polák Gergő 4.o.

Az induló 51 csapat közül az előkelő 5. helyen végeztünk a versenyben. Mi 261 pontot gyűjtöttünk a 300 pontból. Az országos verseny helyi döntőjére Erdélyből, Algyőről, Bajról, Révfülöpről, Budapestről, Somoskőújfaluból és Jutáról érkeztek a gyerekek és tanítóik. A két napos versenyre 2014. május 30-31-én, pénteken és szombaton került sor. A gyerekek az egész évben felhalmozott tudásukról feladatlapok kitöltésével adtak számot és a kiránduláson, előadáson hallottakról is a második fordulón. 
Az Északi-középhegység legészakibb részén, a Bükkben, a Szlovák határtól pár méterre voltunk nagyon kedves emberek között.

Dolgozunk a feladatsoron
Indul a túra fel a hegyre
A "Boszorkánykőn" guggolunk a szemerkélő esőben
Az Északi-középhegység 
A Bükkben tett kiránduláson megismerkedtek a gyerekek a tájidegen és a természetközeli erdőkkel, láttak lábnyomokat, vadtúrásokat. A Boszorkánykő elnevezéséről három legendát hallottak és Petőfi merengésének helyszínét is megnézték, ahol a Salgó című versét írta. Megtudtuk, hogy a macskalyuki bányából származnak azok a bizonyos nagyon strapabíró útburkolatok, bazalt macskakövek. A helyiek történelméről, kultúrájáról Molnár Zoltán főszervező nagyon sok érdekességet mondott, mesélt.

A szervező és a vadász
Lefekvés előtt még kicsit gépezünk
Gyuri bácsi a gazdasága méheit mutatja
Versenyzők, szervezők
A Somosi Kultúráért Egyesület, a Somosi MME, az Ipoly Erdészeti Társaság és a Bükki Nemzeti park támogatásával jöhetett létre ez a rendezvény.
Köszönjük a Jutai Önkormányzatnak, hogy a gyerekek és kísérőjük utazását finanszírozta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.