Könyvajánló

Kedves gyerekek és Szülők!
Rossz az idő? Nem tudtok mit csinálni? Olvassatok! Unatkoztok? Olvassatok!
Szórakozni akartok? Olvassatok! Izgalomra vágytok? Olvassatok! Kalandokat kerestek? Olvassatok! Vagy egyszerűen csak jól akarjátok érezni magatokat? Olvassatok! Hogy mit? Segítünk!

1.osztály

Rófusz Kinga: Samu és egy esős nap
Samu, a kis nyuszi unatkozik, mert kint esik az eső és fúj a szél, nem mehet játszani. Ezen az esős napon együtt van a család, mégis olyan unalmas minden. De egyszer csak Samunak támad egy jó ötlete, és vidáman ér véget a nap.


Rófusz Kinga: Samu és az ajándék
Samu ajándékot szeretne venni a kis barátjának, de semmit nem talál, amit adhatna. De mi lehet nagyobb meglepetés, mint egy igazi bábszínház, amit közösen készítenek és adnak elő a társaival?


Menyhért Anna: A kis ló tündérországban
Anya és Tomi esténként a kis lóról mesél. A kis ló megérkezik Tündérországba, ahol elkezdődnek a kalandjai. A mesék A kis ló és a tigrisek kötetben folytatódnak.


Menyhért Anna: A kis ló és a tigrisek
Ebben a kötetben folytatódnak a kis ló kalandjai.


Bartos Erika: Bogyó és Babóca
 
A sorozat első könyvében Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány megismerkedéséről olvashatsz. Megtudhatod azt is, mit kapott Bogyó a harmadik születésnapjára.


Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő
 
"Időnként minden madzagon támad egy kis gubanc. És minden családban támad egy kis gubanc. Vagy egy nagyobb. Vagy egy közepes. Pedig kezdetben a legtöbb madzag egyenes. És a legtöbb család tagjai szeretik egymást. Rejtély, honnan jön mégis a gubanc. Bizony jön és támad, és akkor aztán lesz fogak csikorgatása és vicsorgatása. Meg könnyek kicsorgatása.
Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgyhogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is."
(Lackfi János)

2. osztály

Békés Pál: Viola violával
 
Viola modern lány. Körtefejű és jókedvű. Nem tehet róla, ilyennek alkotta őt meg a mester. De megunta a múzeumot, a szomszédjában lógó szarvast a téli erdővel meg a hálót foltozgató halászokat. Útnak indul hát, hogy új keretet találjon a modernségéhez. Keret az van sok, ám a mi Violánk válogatós. Kóborol erre, kóborol arra, ide is bebújik, oda is. Mit gondoltok, végül is megtalálja a keretét?


Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil
Emil,az örök rosszcsont, aki ha moccan is, már rögtön valami galiba támad körülötte. Márpedig a magafajta fiúk ritkán ülnek meg egy helyben. Minden érdekli őket, mindent ki akarnak próbálni, nem ismerik a lehetetlent. Dehogyis rosszak ők, kis szívük tele van szeretettel családjuk és környezetük iránt. De hát a környező világ nehezen viseli az egyre újabb és egyre vaskosabb meglepetéseket. Az még csak hagyján, hogy a mohó Emil feje beleszorul a levesestálba, és doktorhoz kell menni, hogy leoperálja róla, meg hogy lenyeli a spórolt pénzt, meg hogy kishúgát felvonja a zászlórúd tetejére, és hogy kis híján tönkreteszi szülei nagyszabású vendégségét. Hanem amikor titkon lóra kap, és egyedül elkocog szülei után a mozgalmas népünnepélyre, akkor már bizony valódi kalandok sora kezdődik. Ám rettenthetetlen kis barátunkat nem kell félteni, mert egyetlen fapuskával elfogja a régóta körözött rablót!


Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
A regény főhőse egy nem mindennapi kislány. Neveletlen, rakoncátlan, de a szíve a helyén van, és elragadó természetességével mindenkit meghódít. Kilenc-tíz éves kora ellenére olyan erős, hogy legyőzi a cirkuszi erőművészt meg az aranyaira pályázó rablókat. Pippi teljesen egyedül él egy nagy házban, mert az apukája néger király lett egy távoli szigeten. A kalandok akkor érik el tetőpontjukat, amikor Pippi néger király apukájával és a szomszéd gyerekekkel a távoli mesés szigetre utazik.


Fésüs Éva: A palacsintás király
Ebben a meséskönyvben vidám meseszóval elevenedik meg a nagyevő Tóbiás király története.Senki sem hiányzik díszes udvarából, amikor hatalmas étvágyával elnyeri a „palacsintás” címet.Őfelsége szerint nincs fontosabb dolog a világon, mint a tele pocak és a kedélyes eszem-iszom. Huncut, aki másképpen vélekedik – vagy talán mégsem…?


Csukás István: Pom Pom meséi
Van-e még valaki, aki nem ismeri Pom Pomot? Ha igen, akkor most igazán megismerheti. Ő és meséinek kacagtató, jószívű, csetlő-botló hősei most összegyűltek, hogy újra és újra megnevettessenek és elgondolkodtassanak bennünket. Itt van Szegény Gombóc Artúr, a Radírpók, Festéktüsszentő Hapci Benő, a bátor Tintanyúl, Madárvédő Golyókapkodó, és eljöttek a civakodó cipőikrek is.


3. osztály

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
Történetünk első helyszíne: a varázslóiskola, hőse Fitzhuber Dongó, a legügyetlenebb varázslótanonc, aki éppen a diplomájára vár. Ha megkapja, okleveles mestervarázslóként lehet pályakezdő.  A meseregény a kétbalkezes varázsló első nagy tettének izgalmas krónikája. Hogyan kutatja fel hősünk egy irdatlan lakótelepen Első Badar király egykori mesebirodalmának szétszórt udvartartását és a király legkisebb lányát, a szépséges Lanolint.


Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Lázár Ervin beszélget a kislányával, szóval együtt szövik a mesét. Kiről szólhat másról egy ilyen mese, mint a becsületes, egyszerű szegény legényről, a jószívű királykisasszonyról, a hirtelen haragú királyról és a vasorrú bábáról, aki természetesen összekeveri a dolgokat. Végül helyreáll a rend, és szegény Dzsoni feleségül veheti Árnikát, és elnyerheti vele a királyságot is. Minden olyan egyszerű, de mégis annyi mindenen lehet elgondolkozni. És mi jobb alkalom arra, hogy az emberi jóságon, barátságon, szereteten elgondolkodjunk, mint egy közös mesélés apa és lánya között?


Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér
Bagossy László varázslatos, népmesei elemekből építkező, mégis nagyon mai meséje az utóbbi évek gyerekirodalmának egyik legszebb darabja. 


Csukás István: A téli tücsök meséi
„A téli tücsök valamikor nyári tücsök volt. De most tél van, hull a hó, és minden fehér, az ágak, a villanydrót, a háztetők. És érzi jól, hogy a nyár messze van, de olyan messze, hogy már alig tud visszaemlékezni rá. És érzi, hogy téli tücsök lett, magányos téli tücsök.” Így kezdődik a meseregény, melyben a tücsök a szigeten töltött szép nyár emlékeit idézi fel. A zsályaszagú hátizsák zsebében került be a szobába, itt tölti nagy unalomban a telet. Kiugrik a hátizsák zsebéből, felszökken az írógép billentyűire, és le-leüt egy-egy betűt. Valamennyi leütött betű egy-egy szép nyári emléket idéz. Véletlenül éppen ezt a mondatot kopogja le: A szigetre vágyom."


Fésüs Éva: Minibocs
Minibocs aprócska termete miatt sokat szomorkodik, erdei társai és testvérei is csúfolják. Brummantó apukát elfogják a cirkuszosok és Szertesörte vaddisznó halálhírét költi. Minibocs azonban rájön az igazságra és kiszabadítja apukáját. Ezzel a tettével kivívja az erdei pajtások elismerését is.


4. osztály

Berg Judit: Rumini
Rumini fordulatos, izgalmas, szellemes kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretni való, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével. 


Kate DiCamillo: Cincin lovag legendája
Newbery-díjjal kitüntetett egérrágta könyv! Na, ez nem azt jelenti, hogy csak az egerek olvassák! Hogy mégis miért egérrágta? Megtudod, ha beleolvasol a könyvbe. 'Cincin Lovag kétségkívül nem hősnek született. Sőt, amikor világra jött, egész családja fanyalogva nézett a csúnya, gyengécske kis lényre, akiről úgy tűnt, a másnapot sem éri meg. Hogy miképp lett belőle mégis nagy titkok tudója és fantasztikus kalandok részese? Sok minden kellett ahhoz… Egy palota, egy gyönyörű királylány, egy börtön, gonosz patkányok és Göbe baba…' Mi történt velük? A te küldetésed, hogy kiderítsd!


Békés Pál: A Bölcs Hiánypótló

Hiányérzeted van? Elégedetlen vagy magaddal? Hiányzik némi bátorság, fürge láb vagy duzzadó karizom? Csak egyvalakihez fordulhatsz. Nem, nem varázsló. Varázslóból van kicsi és nagy, erdei és mezei, jó, gonosz, fekete és fehér, belőle viszont egyetlenegy létezik az egész világon. Vagyis a végén. Ő hiányt pótol, tehát pótolhatatlan. Kapujában sorban állnak a töröttek, a repedtek, görbék, csorbák, csálék, csempék, és ő pótolja a hiányaikat. Senkit el nem ereszt üres kézzel.


Jacqueline Wilson: Nagy kaland kis tányéron
A repülő csészealj szárnyai roppant nagyra nőttek. Egyre gyorsabban és gyorsabban csapdostak. Fölszökkent az égbe, olyan magasra, hogy a Föld távolodni kezdett… Még beszélgetni sem lehetett, pedig az óra nagyon unalmas. Natalie már alig várja a kicsengetést. Ám egyszer csak mit vesz észre! Valaki integet neki. Mégpedig egy cserepes virág alatti tányérkából! A különös lény nagyon kicsi, ám egy kis varázslat segítségével Natalie mégis vele repülhet a szárnyakat növesztő csészealjban. Az űrből érkezett barátja elviszi őt otthonába, majd vissza a Földre. Lesz mit mesélnie az osztálytársainak!


Linda Sue Park: Min mester inasa
Távoli tájon, távoli korban játszódik ez a könyv. Egy kiskamasz – aki a történet végén már fiatalember – reménytelen helyzetből indul a középkori Koreában. Nevelőapjával a hajléktalanok sorsát éli. Ám a híd alól – lakóhelyükről – újra és újra odalopódzik a falu legtekintélyesebb porcelánművesének ablakához, és lenyűgözve bámulja Min mester munkálkodását. Rengeteg megpróbáltatást és kalandot kell Kórónak, a könyv hősének átélnie, mire vágya beteljesülhet, és a mester tanítványává fogadja.


A könyvajánló összeállításában segítséget nyújtott dr.Gombos Péter
a Kaposvári Egyetem adjunktusa,gyermekirodalom-kutató,
a Magyar Olvasástársaság elnöke. Még több olvasnivalót találsz a következő oldalon:
http://www.konyvmolykepzo.hu/

Még egy jó oldal: http://www.pagony.hu/fooldal

50 legjobb gyermekkönyv 2010-ben a szakma és a közönség szavazatai alapján:http://egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/index.php

Jó válogatást kicsiknek és nagyoknak a jobbnál jobb könyvek között! Reméljük a szülőknek is tudtunk segíteni abban, hogy milyen olvasnivalót adjanak a gyerekek kezébe!Oldal tetejére