2014. október 5., vasárnap

Idén is figyeltük a madarakat



Európában az őszi madárvonulások idején megfigyelő napokat tartanak a szakemberek és a lelkes kirándulók, madárbarátok. Idén is csatlakoztunk a madárgyűrűző programhoz az orci réten. Az MME helyi csoportjának képviselői nagy megelégedésére a városból és környékéről sok család érkezett óvodás és kisiskolás gyerekeivel. Iskolánkból is ment egy maroknyi csapat, akik a délelőtt folyamán aktívan madarásztak. A hálók ellenőrzését óránként végeztük, a befogott kismadarakat meggyűrűzte a szakember. Spektívvel, távcsövekkel az eget és az erdősávot pásztáztuk.

Érdeklődő kicsik és nagyok: városból, faluból 
Valamire nagyon figyel mindenki
Hálók és madárszedők
Szakszerű madárszabadítás a hálóból
A zsákocskák, amikben a gyűrűzésre várnak a madarak
A gyűrűzőasztal
Máté Sándor gyűrűző a madár zsírtartalékát határozza meg
A nádiposzáta mozgását sem zavarja a gyűrű
A széncinege indulásra kész
A gyerekek utánanéznek a kérdéseiknek
 a szakkönyvekben Sanyi bácsi segítségével 
Madarat, autót
egyaránt jól lehet látni az erős nagyítású spektívvel
Kiskutyasimogatás is volt kiegészítő programként
Őszapók, kékcinegék, barátcinegék, széncinegék, barátposzáták, nádiposzáták, zöldikék, feketerigók, ökörszemek, szürkebegyek,vörösbegyek kerültek a hálókba és őket jelölte gyűrűvel Máté Sándor gyűrűző. Volt visszafogás is, ami azt jelenti, hogy egy régebbi (előző hónaptól egészen 2-3 évre visszamenőleg) gyűrűzéskor már jelölve lett a kis csicsergő. Ilyen esetben új gyűrűt nem kap az állat, de a füzetbe bejegyzik és így lehet követni az útját és a fejlődését egy-egy égi vándornak. 
A befogott őszapócsapat egyik tagjáról így derült ki, hogy öt éve él már ezen a helyen. Valószínűleg a család legidősebb tagja ő, hiszen az őszapók családokban, csapatostól járnak.
 A madármegfigyelő hétvége egy játékos verseny is volt. Ennek lényege az, hogy mennyi érdeklődő jelent meg a szervezett helyszíneken és hány fajt, illetve mennyi egyedet számláltak meg az emberek. 
Reméljük, mi is hozzájárultunk a verseny sikeréhez!

A jutai iskola madármegfigyelő csapata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.