2015. június 4., csütörtök

A Föld Napján

Természetesen mi, ökosulisok nem hagyományos módon ünnepeltük meg a Föld napját. Nem csak egy tökéletes napon szeretjük a földünket, nem csak egyetlen nap figyelünk oda rá és óvjuk, hanem egész évben! Az "Úton a Föld napja felé" programsorozatunkban, mely több,mint egy hónapig tartott, sokféle feladatot kaptak az osztályok,melyeket közösen vagy egyénileg kellett megoldaniuk. Az első feladata az osztályoknak, miután a szerencsére bízva, kihúztak az év állatai közül egyet, előadást kellett tartaniuk, be kellett mutatniuk a többi osztálynak. Nagyon ügyes előadások születtek. Kissé izgulva, ám annál nagyobb lelkesedéssel mutatták be "választott" állataikat kicsik és nagyok. 

Felkészülés az előadásra

"Te jössz majd utánam!"

Kis gőték szereplésre készen

Legelőször is mindenki elmondta,hogy mi jut eszébe, ha a föld szót meghallja. Jó volt hallani a szebbnél-szebb gondolatokat! Így, együtt, kéz a kézben, minden megoldhatónak,lehetségesnek tűnik.

" Nekem az élet jut eszembe róla!"

"Közösen vigyázzunk rá!"

"A gyönyörű növények és állatok....

...és sajnos az ember pusztító ereje...

...is eszünkbe jut ilyenkor!"

Az űrfelvételeken is látszik minden szépsége, gyönyörűsége. Lélegzet visszafojtva néztük az űrszonda képeit!

" Nézd,szerintem ott van Magyarország!""

Aztán következtek a legkisebbjei iskolánknak. Gyönyörű jelmezeikben (Köszönet érte az ügyes kezű anyukáknak!) megidézték a Dunai tarajosgőtét. Sok mindent megtudtunk Melinda néni tolmácsolásában erről az érdekes állatról.

"Így néz ki és itt él a mi kis állatunk!"

A második osztályosok a kecsegét mutatták be nekünk. Az élőhelyéről készítettek egy gyönyörű akváriumot, amiben a többi magyarországi hal is békésen "úszkálhatott".  

A kecsege és társai

A prezentációjukból megtudhattuk, hogy hol él ez az érdekes kinézetű hal, mivel táplálkozik, hogyan szaporodik.

Judit néni a kis csapatával

A harmadikosok mindjárt a szívükbe zárták az év emlősét, a  Közönséges ürgét. Nagy lelkesedéssel keresgéltek róla információkat, melyeket megosztottak velünk. Még ők sem gondolták, hogy annyi vers és dal született erről a kis állatról, mint amennyit összegyűjtöttek. Petőfi Sándor: Arany Lacinak című versét is elszavalták.

"Az ürge egy nagyon aranyos kis állat!"

 "Mennyi-mennyi érdekességet gyűjtöttek össze!"

Mindenkinek volt szerepe aznap.

A büszke és elégedett Erika néni!

 Legnagyobb meglepetésünkre, vendég művészt is hívtak, Rádai Dzsenifer második osztályos tanulónkat, aki a Parno Graszt: Ürge van a kispaszabi határban című dalára fergeteges táncot lejtett és nagyon jó hangulatot varázsolt körénk.

" Nem is tudtam, hogy ilyen jól táncol!"

A legnagyobbak  az év madarát, a Búbos bankát mutatták be nekünk. Ők már önállóan gyűjtötték az információkat a madár élőhelyéről, táplálkozásáról, elterjedéséről, szaporodásáról a kis laptopokon, melyet ügyesen elő is adtak.

"Banka, büdös banka, sáros banka, babuta, babuba, fostos bugybóka, babuk, 
babuka, babucska, babutyka, budoga, dutka, daduk, dudoga, dod, szurtos dudu, 
büdös dod, baták, ganajmadár, jututu banka, szalakakóta....."

Az előadásuk igazán interaktív volt, hiszen az elsősök egy nagy puzzle-t raktak ki, a harmadikosok a táplálékainak képét és neveit párosították az interaktív táblán, a másodikosok pedig a furcsa fészkelő helyeit keresték meg a kirakóban.

"Hú de érdekes madár!"

"Látjátok, mi picik, milyen ügyesek vagyunk!"

"Melyik a szöcske és melyik a sáska?"

"Ági néni, segíts kicsit!"

"Farakásban, vízaknában, kőhalom közepén is költ."

A negyedikesek a többieknek felvázolták, hogy miért is lenne jó, ha még többet tennénk a madarak védelme érdekében, és akkor joggal pályázhatnánk a Madárbarát kert programba.

Bárki csatlakozhat!

S legvégül kíváncsiak voltak, hogy mennyire figyeltek a többiek, és egy igaz-hamis totót készítettek a számukra, melyet mindegyik osztály nagyon ügyesen meg is oldott. A jutalmuk egy színező volt, melyet két negyedikes verse illetve találós kérdése gazdagított.

" Emlékeztek?"

"Igaz vagy hamis?"

Az év rovarát, a Nagy szentjánosbogarat egy vendég előadó mutatta be nekünk. Dénes Marcell, a Szegedi Tudomány Egyetem biológus-ökológus hallgatója, iskolánk volt diákja, először is a rovarok érdekes világáról mesélt. Az általa rajzolt bogár képén minden testrészt meg tudtunk nevezni, a Ki Mit Tud?-on jól szerepeltünk, ezért nagyon büszkék voltunk magunkra! Bemutatta nekünk a legnagyobb és legkisebb rovart, nézhettünk filmet a rovarok vedléséről is, és a bennünket körülvevő apró élőlényekről, valamint a Nagy szentjánosbogárról is sok mindent megtudtunk. 

" Milyen szempontok alapján választják ki a jelölteket a az év rovara címre?"

"Ez az összetett szem, ízelt lábak....."

"Mitől és miért is világít sötétben ez a rovar?"

Nagyon figyeltünk.

A négy mozgalmas héten rengeteg feladatot kaptak a gyerekek. Többek között a Víz Világnapjához, a Föld Órája mozgalomhoz, a papír- és pet palack gyűjtéshez csatlakozhattak. Két pályázatra is nevezhettek: mesét kellett írniuk a "Tündérek a Föld nevű bolygón" címmel, illetve rajzolni lehetett a bolygónk szépségeit bemutatva. Nagyon szép alkotások születtek, melyeknek könyvek és uzsonnás zacskók voltak a díjai.

Az ügyes meseírók

A kis rajzművészek...

...és műveik.

Mindenkié nagyon szépre sikerült

 Előzetes feladatuk volt az osztályoknak, hogy ne csak az év állatait, hanem a növényeit is megörökítsék egy-egy közös rajzon. Nagyon szépen sikerültek a csoportok alkotásai!


Ezen a napon az első cselekedetünk, mellyel a elnyerhetjük a Madárbarát kert címet, hogy mindegyik osztály az udvarunkra ültetett egy diófát, melyet nekik kell gondozni és ápolgatni. Reméljük pár év múlva sok madár költ az ágaikon és bő termést hoz nekünk, meghálálva a szerető gondoskodást.

Munkára kész a csapat

Hajrá elsősök!

Azért elkélt egy férfi kéz

Ez itt pont jó hely!

Nem is olyan könnyű!

Jól be is kell öntözni, hogy megeredjen.

Bizony kellett Erika néni ereje

Ez tökéletes!

Andi néni is próbálkozik...

...meg a gyerekek is.

Végül mindenkinek sikerült!

Nem csoda hát, ha mindegyik osztály elnyerte a " Föld őre" elismerő címet!



Rendezvényünk ezzel még nem ért véget, hiszen a budapesti és a desedai kirándulásunk is ezzel a céllal szerveződött. Büszkén jelentjük: minden jutai iskolás az örökös ökosulis értékek szerint viselkedik, gondolkodik és cselekszik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.