2013. április 11., csütörtök

"A Földünktől a földünkig" című projekt


Néhány év óta a harmadik osztályosok több héten keresztül egy témával mélyebben foglalkoznak különböző tanórákon és délutáni programokon. Idén mi március közepétől április közepéig a Földünkkel, mint a "zöld bolygó"-val, a természet védelmével, a talajjal és az éltető vizünkkel ismerkedtünk meg részletesebben.
Olvasás órákon a bolygók kialakulásáról, a víz körforgásáról olvastunk és interaktív feladatokat oldottunk meg. Fogalmaztunk és mesét írtunk a környezetünkről és védelméről. Plakátokat rajzoltunk, ragasztottunk a bolygókról, a természetre káros és hasznos dolgokról. Kiselőadást tartottunk egymásnak a Föld kialakulásáról, felépítéséről.
Környezet órán térképen tanulmányoztuk lakóhelyünk vizeit, amiket egy kiránduláson meg is kerestünk. Az ott vett vízmintákat indikátorpapírral, nagyítóval és mikroszkóppal vizsgáltuk. A helyi könyvtárban a témánkkal kapcsolatos szak- és mesekönyveket kerestük ki, kutattunk bennük. Ismeretterjesztő kisfilmeket néztünk és szembesültünk az emberek környezetpusztító életmódjával.
Rajz órán a saját mesénket illusztráltuk. Meséinket és rajzainkat meseterapeuta -gyerekkönyvtáros zsűrizte. Technika órán kék-zöld gyöngyökből karkötőt készítettünk magunknak, szimbolizálva a szárazföldeket és vizeket. Felfújható bolygó-modelleket lógattunk fel a tantermünkben. Talajművelő és erőgépeket néztünk meg egy helyi gazda gépudvarán és a mérethű játékokkal is szemléltettük működésüket. Újrahasznosítottuk az iskolatejes poharakat: zöldségmagot ültettünk beléjük. Társasjátékoztunk a Balaton élővilágát bemutató tanító-játékkal.
A papír és palackgyűjtésbe az iskola minden tanulóját bevontuk. A négy hét eseményeiről a projektzárón az iskolatársainknak képes és szóbeli összefoglalót tartottunk. A munkáinkról, programjainkról a teljesség igénye nélkül következzék néhány fotó:

Készül a bolygós plakát

A modell-bolygók felettünk

Készülünk a kiselőadásunkra

Képeket válogatunk természetünk védelméről

Tájékozódunk a nagytérképen

A térképen kékkel jelölik a vizeket

Társasozunk

A patak partján

Vízminták vizsgálata

A kombájn vezetőfülkéjéből aprónak látszunk

Állatokról, növényekről keresünk könyveket

A saját mesénket illusztráljuk

Fűzünk egy kis karkötőt

Ültetés után kézmosás következik

Rövidfilm a földünkről műholdfelvételről

Pakoljuk a palackoszsákokat

A projektzárón 

 3.osztály

Köszönjük a külsős segítők együttműködését, név szerint : András Szilvia helyi könyvtáros, Wágner Zita városi gyerekkönyvtáros, Gyura Tibor helyi gazdálkodó, Polák László helyi földtulajdonos és Oláh Miklós a KVG Zrt. képviselője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.