2016. október 5., szerda

Mihály-napi forgatagban

Szeptember 29. Szent Mihály napja. 


Ehhez a naphoz számos népszokás, esemény, időjárási megfigyelés fűződik.
( Ezekről bővebben honlapunkon itt olvashattok: "Zöld hírek" )

A gyerekekkel néhányat fel is elevenítettünk ezen nap délutánján. 

Versekkel, rigmusokkal idéztük meg a Mihály-napi vásár hangulatát. Természetesen iskolánk egyetlen Mihály nevű diákja nyitotta meg az eseményt, hangos dobszóval és jókívánságokkal.


A vásári sokadalom izgatottan hallgatta, mi mindent kínálnak a kis kofák eladásra. Volt is ott minden mi szem-szájnak ingere. Almás pite,mézeskalács,kemencében sült perec, piros alma,szőlő, s minden, mit a zöldséges kert bőven adott.


                                 
 S aki még fabatkáit nem költötte ételre-italra, annak maradt még kötött lábmelegítőre, varrott virágra,edényfogóra, babzsákra, gyönyörű baglyos kitűzőre.
 

Ebben a vásárban a tanító nénik voltak a kézműves mesterek,akiknél csoda jó játékokat lehetett fabrikálni, természetesen, mindent az újrahasznosítás jegyében.

Ímhol egy kis katapultos célba lövő készülék ,másutt béka elkapó alkalmasság,

valamint verseny vitorlás,


és ügyességi labirintus készült.S nehogy a feledés homályába vesszenek e naphoz kapcsolódó népszokások, szólások, ezért az alkalom szülte csapatok a "Most mutasd meg!" játékban próbálták a  többieknek tudtára adni azokat. Természetesen a gyerekek nagyon ügyesek voltak, hiszen 
magyar órákon már foglalkoztak ezekkel.


Mint minden rendes vásári forgatagban, nálunk is volt célba dobó verseny. Volt, aki a malacos dobozokat vette célba, s volt, aki a gesztenyefaló szörnyet etette. S aki nagyon ügyes volt, és célba talált vagy sok szép játékot készített, annak a tarsolyába plusz fabatkák kerültek, melyeket elvásárolhatott a standoknál.


A kisfarsang első napját mi is méltón zártuk. Szilvi néni vezetésével somogyi ugróst tanultunk és táncoltunk a táncházban. 


Köszönet illeti a lelkes szülőket és nagyszülőket, akik a vásári asztalainkat megtöltötték,segítettek nekünk a délután lebonyolításában. 
Fotósunk többi alkotását megtekinthetitek a képgalériánkban!


Misi, Misi, Miska,
mit eszik a macska? 
Kívánom is, hogy vidáman
egyenek és igyanak 
Barátságos indulattal
s víg szívvel mulassanak. 

Mind Mihály, mind a nem Mihály,
akik itt örvendeznek 
Töltsenek sok szép
szerencsés esztendőket. 
Éljenek!Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése