2013. november 20., szerda

A Justina cukrászda műhelytitkai

A gyerekek saját készítésű finomságai

A faluban a nyár folyamán megnyitott a várva-várt cukrászda és pékség,
 a Justina.
 Itt a lakosság reggeltől estig, a hét minden napján friss pékáruhoz, cukrászsüteményekhez juthat. 
A tulajdonosok ma egy rövid időre beengedtek bennünket a műhelybe, a kulisszák mögé. 
Az alapos kéz és cipő fertőtlenítés után végigjártuk az egész hátsó traktust. 
A Csányi-Kelemen házaspár szívesen mesélt a munkájukról, mutattak meg mindent, ami a vásárlók előtt rejtve van.
A fekete és fehér öltözőkön keresztül indult a túránk, ahol a pékek és cukrászok cserélik az utcai ruhájukat a fehér munkaruhára. A folyosó két oldalán a különböző raktárak vannak és az épület közepén a tágas és modern műhely található. Mónika néni és Csaba bácsi mindegyik gépről elmondták, hogy mire használják őket. Láttunk munka közben dagasztógépet, nyújtógépet és üzemelt a kenyérsütő kemence is. A cukrásznénik folyamatosan dolgoztak, nem zavartuk őket a linzer, fánk, rétes, torta készítésében. A pék a szemünk láttára készített a nyers tésztából friss és illatos kenyeret. Bekukkantottunk a hűtőszobákba és a hirtelen fagyasztó-sokkolóba is. Elkísértük képzeletbeli útján a készárut a csomagolón át az eladótérbe is. A cukrászmester segítségével linzert szaggattunk, sütöttünk, lekvároztunk magunknak, aztán meg is ettük. A piros és zöld marcipánokból formáztunk virágot, gömbölyítettünk figurát, teljesen úgy, mintha gyurmáznánk technika órán.
Néhány gyerek pályát is választott a mai délutánon: szívesen lennének közülünk cukrászok vagy pékek.


A pékség egy részlete

Miben mit sütünk?

Mónika néni és Csaba bácsi magyaráz

A pék beveti a kenyeret a kemencébe

Kész a friss kenyér

Linzertésztával dolgozunk

A cukrászmesterrel tepsikre rakjuk
a tésztaformáinkat

Marcipánból alkotunk

Ehető díszek, gyöngyök 

Közben elkészült egy kisgyerek szülinapi tortája is

Köszönet a műhelylátogatás lehetőségéért
Csányi Mónikának és Kelemen Csabának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.