2011. október 11., kedd

Madárlesen

Indul a túra


Az Európai Madármegfigyelő Napok mindig október első vagy második hétvégéjén vannak már évek óta. A kaposvári csoport szombaton ,október 1-jén egész nap az Orci réten várta az érdeklődő családokat és a vonuló madarakat.

Rögtönzött biológia óra


Az MME aktivistái már hajnalban kifeszítették a hálókat és sötétedésig félóránként ellenőrizték a kirándulókkal. A hálóba a vonuló madarak beleröppennek és a madarászok onnan veszik ki óvatosan. A madárkákat a gyűrűző asztalon a szakember behatározza és megméri a hosszúságát, zsírvastagságát és meghatározza a korát, nemét. Minden adat a gyűrűző füzetbe kerül és a madárka egy egyedi számmal ellátott fémgyűrűt kap a lábára. Ezután szabadon engedik a megfigyelők a kis állatot. A gyűrűszám segítségével lehet nyomon követni a kismadár útját, előfordulását.


Madár a hálóban


Kis csapatunkkal  énekes rigót, széncinegéket, kékcinegéket, barátcinegéket fogtunk és gyűrűztünk. Távcsővel és spektívvel nagy őrgébicset, szajkót,balkáni fakopáncsot, nagykócsagot, sasokat, verebeket, seregélyeket láttunk, követtünk nyomon az égen. Összesen 103 madarat figyeltünk meg. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk és tiszta égbolt, kellemes hőmérséklet volt aznap. A házigazdák rögtönzött biológiaórát is tartottak az erdő- mező - folyó élővilágáról a gyerekeknek.  A helyi TV pedig pont akkor érkezett  filmezni, amikor a hálókból a felnőtt madarászok vették ki a madarakat és gyűrűztek a szakemberek.
Lelkes csapatunk jól érezte magát és máskor is szívesen csatakozunk az MME rendezvényeihez.


Sanyi a spektívvel


Együtt a csapat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.